KIRA-DIGI: Ehdotus rakennetun ympäristön digitalisaation kärkihankkeeksi

KIRA-DIGI: Ehdotus rakennetun ympäristön digitalisaation kärkihankkeeksi

Digitalisaatio on pääministeri Juha Sipilän johtaman hallituksen strategisen hallitusohjelman keskeisiä panostuskohteita. BuildingSMART Finland on yhteistyössä RYM Oy:n ja Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin kanssa valmistellut rakennetun ympäristön digitalisaatiota koskevaa kärkihanketta. Ehdotus KIRA-DIGI-hankkeesta jätettiin valtiovarainministeriölle tammikuussa 2016  ja päätöstä odotellaan kuukauden sisällä.

KIRA-DIGI-hankkeen tavoitteena on vauhdittaa kiinteistö- ja rakentamisalan uudistumista sekä tuoda sitä kautta alan vahva osaaminen Suomen julkisen talouden tehostamiseen. Hanke kattaa koko rakennetun ympäristön yksittäisestä rakennusosasta kaupunki- ja aluetasolle, kaavoituksesta ja suunnittelusta ylläpitoon. KIRA-DIGI-hanke-ehdotuksen voit ladata osoitteesta http://www.buildingsmart.fi/uutiset.html?38286

Kolmivuotiseksi kaavaillun KIRA-DIGI-kärkihankkeen alustava volyymi on 45 miljoonaa euroa eli 15 miljoonaa euroa vuodessa.  Keskeisenä toimintamuotona ovat 6-24 kuukautta kestävät kokeiluprojektit. Hanke-ehdotuksen mukaan valtiovarainministeriö sitoutuisi myöntämään kokeiluprojekteille julkista rahoitusta esimerkiksi 5 miljoonaa euroa vuodessa, jos projektikonsortion osapuolet itse sijoittavat samoihin hankkeisiin esimerkiksi 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Mikäli KIRA-DIGI-kärkihanke toteutuu, sille muodostetaan eri osapuolista koostuva projektiorganisaatio ja ensimmäisen puolen vuoden aikana on tarkoitus luoda rakennetun ympäristön digitalisaatiostrategia.

KIRA-DIGI-kokeiluhankkeita koskevat ensimmäiset julkiset haut voivat aueta jo kevään aikana, joten niiden valmistelu on syytä käynnistää hyvissä ajoin.

KIRA-DIGI-hankkeesta kiinnostuneita henkilöitä ja yrityksiä pyydetään liittymään hankkeen uutiskirjejakeluun osoitteessa http://www.buildingsmart.fi/lomake.html?id=7882

Hankkeen  käynnistämisestä on tarkoitus järjestää laaja informaatiotilaisuus maaliskuussa myöhemmin erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Kuva: Kauppakamari.fi

Lisätietoja:

Tomi Henttinen, buildingSMART Finland, puh. 0400 760 660, bsf@rakennustieto.fi

Ari Ahonen, RYM Oy:n toimitusjohtaja, puh. 0400 618 300, ari.ahonen@rym.fi

Anssi Salonen, RYM Oy:n tutkimusjohtaja, puh. 040 514 6181, anssi.salonen@rym.fi

 

 

Jaa